Trivselregler ute

Visa hänsyn till dina grannar när du renoverar. 

Trivselregler utanför lägenheten

Läs mer om Balkong och uteplats här.


Balkongen

När våren är i antågande kan vi återigen  njuta av  att vistas på balkongen. För att behålla trevnaden grannar emellan  är det bra att tänka på;


Placera din balkonglåda på insidan av säkerhetsskäl. Hänger du den utanför måste den vara väl förankrad.


Var försiktig när du vattnar blommorna eller rengör balkongen så att inte vattnet rinner ner till grannen.


Piska eller skaka inte mattor på balkongen eftersom grannen får ner ditt damm och skräp. 


Grillning

Sommar och grillning hör ihop. För vår grannsämja är det bra att tänka på;


Grillning på balkongen är inte tillåten. Anledningen är dels brandrisken men även det os som sprids till grannen.


Grilla kan du göra utomhus men se till att ställa grillen på behörigt avstånd, minst 3 meter, från husfasaden för att inte riskera att brand uppstår.


Pallkragar
Använder du pallkragar för exempelvis blommor? Kom ihåg att placera den vid sidan av altanens framkant. Detta för att bland annat underlätta gräsklippningen.


Regler för studsmattor och pooler

Det är inte tillåtet att ställa upp studsmattor eller pooler på Brf Hartassens gemensamma mark. Anledningen till beslutet är av säkerhetsskäl. Föreningen är markägare och ansvarig för sådant som ställs ut på vår mark. Eftersom Föreningen inte kan säkerställa att användningen sker på ett säkert sätt kan vi inte heller ta det ansvaret. Med tanke på olycksrisken som finns för barn som leker i området är det inte tillåtet.


Rökning

Vi håller våra gemensamhetslokaler rökfria med hänsyn till inomhusmiljön för alla och särskilt för allergiker. Om du röker utomhus se då till att ta hänsyn till grannen och stå minst 6 m från fastigheten. Det är alltid bra att prata med sina grannar och fråga om de störs av rökningen.


Bilplatser

Trivselregler för bilplatser och garage hittar du här.


Husdjur

Du får gärna ha husdjur i din lägenhet. Viktigt är att du ser till att ditt husdjur inte stör eller skapar obehag för grannarna.


Du får inte rasta ditt husdjur på föreningens mark.  Se till att hålla ditt husdjur kopplat så att det inte förorenar på gården, i sandlådan, på grönytor eller gångvägar. Skulle en olycka ske är du ansvarig för att åtgärda/återställa resterna. Så för alla medlemmars trevnad - håll din hund kopplad inom bostadsområdet både för att undvika förorening men även för att det finns personer som inte är bekväm med löst springande hundar.


Om du störs av en grannes husdjur – exempelvis om en hund skäller på nätterna eller en katt/hund förorenar sandlådan – kontakta i första hand djurägaren direkt. I andra hand kan du vända dig till din förvaltare eller Umeå Kommun/Miljö- och hälsoskydd.


Andra djur

Det är inte tillåtet att mata djur och fåglar på gården eller från din balkong. Alla är kanske inte lika förtjusta i djuren, dessutom kan mat och fröer dra till sig skadedjur.

Fyrverkerier är förbjudna på våra gårdar
Du får inte använda fyrverkerier på våra gårdar med tanke på både skade- och brandrisk.

Gemensamhetslokaler

Du som använder dig av föreningens gemensamhetslokaler är också ansvarig för att städa efter dig. Checklistor finns uppsatta i de flesta av lokalerna.


Vi hjälps åt också att hålla ordning i våra gemensamma cykelrum och förråd.


Gräsklippning

Sker när gräset blivit mer än 6-7 cm och det inte är eller nyligt varit nederbörd. Detta mår gräsmattorna bättre av och för att undvika gräs-
klipp som följer med åkgräs-klipparna ut på andra ytor.

När du ser att gräset blivit långt och det är uppehåll på nederbörd då kan du räkna med att gräset kommer att klippas.


Flytta gärna undan cyklar, trädgårdsmöbler eller annat för att underlätta gräsklippningen